Hartum’da "Sevakin" Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Sudan’ın ünlü ressamlarından Bastawi Baghdadi’nin Sevakin Adası resimlerinden oluşan sergisi Hartum Yunus Emre Enstitüsünde açıldı.

Hartum Büyükelçiliği Müsteşarı Aytunç Menevşe, Sudan Sanat ve Kültür Konseyi Genel Sekreteri Muwafg Abdul Rahman,  Sudan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Ebu Bekir Al Hadi, Sudan Parlamentosu Kültür Komitesi Başkanı Elhair Elnur Elmubarak ve çok sayıda misafir açılışta yer aldı.

Açış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçiliği Müsteşarı Aytunç Menevşe, Sevakin Adası'nın tarih ve kültür itibariyle çok önemli bir ada olduğunu ve geçmişte hem ticaret hem de bir kültür merkezi konumunda bulunduğunu ifade ederek adanın Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyonunun devam ettiğini  söyledi.

Açılışta yer alan Sudan Kültür Sanat Meclisi Genel Müdürü Muwafak Abdurrahman, sergi dolayısıyla iki kültür merkezine teşekkürlerini ileterek bu tür etkinliklerin sık aralıklarla yapılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğine vurgu yaptı.

Enstitü Müdürü Fahri Yılmaz ise konuşmasında, “Bu serginin Türk ve Sudan kültürünü daha da yakınlaştıracağını umuyorum. Yunus Emre Enstitüsü olarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Aralık ayında Sudan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında Osmanlı eserlerinin yer aldığı Sevakin Adası’nda incelemelerde bulunmuştu.

2008’de hayatını kaybeden ressamın ailesi tarafından kurulan Bastawi Baghdadi Kültür Merkezi ve Hartum Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen sergi, 25 Ekim 2018 tarihine kadar ziyarete açık olacak.