Sudan'da Ahmet Yesevi Konferansları Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Sudan’da Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın katılımlarıyla 3-5 Nisan 2018 tarihleri arasında “İslam Dünyasında Hoca Ahmet Yesevi” Konferans dizisi gerçekleşti.

Konferans dizisinin ilki, Hartum Üniversitesinde gerçekleşti. Hartum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Dr. Salma Omer Elsayed, Uzaktan Eğitim Dekanı Dr. Abdelkarim Hasan Awadelkarim ve Sudanlı öğrencilerin yoğun katılımlarıyla gerçekleşen konferansta Ahmet Yesevi Hazretlerinin hayatı, eserleri ve hikmetleri anlatıldı.

İkinci konferans ise Kuran-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesinde yapıldı. Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Vagiallah Gesmelsid, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Projesi kapsamında görevli okutmanlar ve Sudanlı öğrencilerin yoğun katılımlarıyla gerçekleşen konferans büyük ilgi gördü.

5 Nisan günü Perşembe günü gerçekleştirilen dizinin son konferansı Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın katılımlarıyla, Hartum Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirildi. 

TİKA Sudan koordinatörü Celaleddin Güngenci, Maarif Vakfını temsilen Taha Şen, Hartum Üniversitesi Uzaktan Öğretim Dekanı Abdelkarim Hasan Awadelkarim, Sudan’da bulunan STK temsilcileri ve Sudanlı misafirlerin katılımlarıyla gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Musa Yıldız, hazırlamış olduğu Türkçe ve Arapça görsel sunumla Ahmet Yesevi Hazretlerinin hayatını, eserlerini ve hikmetlerini ve Türklerin İslamiyet ile tanışma serüveninden ve Ahmet Yesevi Hazretlerinin yetiştirdiği 99000 talebenin dünyanın muhtelif coğrafyalarına gidip İslamiyeti yayma çalışmalarından bahsetti.

Konferans sonrası katılımcılara UNESCO 2016-2017 Hoca Ahmet Yesevî Yılı anısına, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından hazırlanan Arapça kitap hediye edildi.