Sudan’da Tarih Sayfası Konferansları Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Hartum Yunus Emre Enstitüsü, Hartum Üniversitesi ve Sudan Türkiye Mezunları Derneği iş birliğinde düzenlenen Sevakin Adası ve Sudan’ın kuzey bölgelerinde bulunan Osmanlı dönemine ait kültürel ve tarihi unsurların ele alındığı Sudan-Türkiye Tarihi ve Kültürel İlişkiler konulu konferansa Sudan halkı yoğun ilgi gösterdi.

Konferansın açış konuşmasını yapan T.C. Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu Türkiye ve Sudan’ın kadim ve güçlü bir dostluğunun olduğunu ifade ederek “Sudan, Türkiye için çok önemli bir ülke. Bu yüzden her alanda başarılarımızı Sudan’la paylaşıyoruz.  Kurum ve kuruluşlarımızla iki ülke arasındaki ilişkilerimizi geliştiriyoruz.” dedi.

27 Şubat 2019 tarihinde, Hartum Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen konferansta Hartum Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, gerçekleştirdikleri sunumlarda Sevakin, Kızıldeniz ve Sudan’ın kuzeyinde yer alan yerleşim yerlerindeki Osmanlı izlerine ait değerlendirmelerde bulundu.

Hartum Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ahmed Husain Adem, Tarih Bölümünden Dr. Anam Muhamed Osman Kabbashi ve Sudan Yüksek Öğretim Bakanlığı Arapça Terminoloji Geliştirme Yüksek Komisyonu Başkanı ve tarihçi Dr. Tariq Muhamed Nour sunumlarında tarihi ve arkeolojik kaynaklarda Osmanlı’nın Sevakin, Kızıldeniz bölgesi ve Sudan’ın kuzeyinde önemli tarihi izler bıraktığını ifade ederek son dönemde Türkiye tarafından özellikle Sevakin’de yürütülen çalışmalara değindiler.

Hartum Yunus Emre Enstitüsü bahçesinde düzenlenen konferansa, Sudan Paralmentosu Türkiye-Sudan Dostluk Konseyi Başkan Vekili Dr. Awatif Ahmed Abbas, Sudan Arşivleri Genel Müdürü Mohamed Azrag Saeed, Kuran-ı Kerim ve İslami Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saeed Salman, Hartum Üniversitesi Dekanı Sayın Abdülkerim Hasan, Kuran-ı Kerim Üniversitesi Diller Fakültesi Dekanı Sayın Wageallah GasmAlsid, TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.