Sudanlı Ebe Adayları Hartum Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe Öğrendi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Hartum Ofisi ve Hartum Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Sudan'ın başkenti Hartum'da bulunan Sudan Uluslararası Ebe Eğitim Merkezinde eğitim gören Sudanlı 10 ebe 144 saatlik Türkçe kurslarını tamamlayarak katılım belgelerini aldı.

13 Aralık 2018 tarihinde Hartum Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen törende konuşma yapan T.C. Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, sözlerinde Türkiye’nin sağlık alanında Sudan’a yönelik büyük desteğinin olduğunu vurgulayarak Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde birçok sağlık hizmetinin verildiğini ifade etti. Ayrıca hastanedeki sağlık personelinin okullarda, yetimhanelerde sağlık taraması yaptığını söyledi. Nyala Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulunun bu yıl eğitim-öğretime başladığını ve Hartum’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi açılmasının gündemde olduğunu ifade etti. Her yıl Sudanlı 100 hastanın Türkiye’de ücretsiz tedavi olduğunu bu sayını 200’e çıkacağını söyledi. Bunun yanında Türk Kızılayının ve Türk Sivil Toplum kuruluşlarının Sudan’da sağlık alanında önemli çalışmalarının olduğunu ve geçtiğimiz ay Kızılay tarafından 400 katarakt ameliyatının gerçekleştirildiğini ve kısa sürede 100 hastanın daha katarakt ameliyatının yapılacağını belirtti.

Ebe Eğitim Merkezi projesi hakkında da konuşan Neziroğlu “Hedefin Sudan’da her bölgede, her kasabada Türkiye’de eğitimini tamamlamış bir ebenin olmasıdır.” dedi.

Hartum Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bünyamin Demir ise yaptığı konuşmasında “Hartum Yunus Emre Enstitüsü olarak bilim, teknik, mesleki eğitim gibi alanlarda da elimizden gelen desteği Sudanlı kardeşlerimize vermeyi ve Sudanlılarla Türkiye’deki birikimleri buluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Sudanlı 10 ebe adayına sertifikalarının takdim edildiği törene TİKA Hartum Ofisi Koordinatörü Celalettin Güngenci, Sudan Sağlık Akademisi Öğretim Üyesi Hafız Ahmed Muhammed, Türkiye Maarif Vakfı Sudan Okulları Direktörü Fahreddin Keskin ve çok sayıda konuk katıldı.

Sertifika almaya hak kazanan Sudanlı ebeler 3 aylık mesleki eğitimlerini tamamlamak üzere Şubat ayında Konya’ya gidecek.