Hartum YEE’de Çanakkale Şehitleri ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Hartum Yunus Emre Enstitüsü, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü münasebetiyle “İşgalden İstiklale Çanakkale ve İstiklal Marşı” başlıklı bir program gerçekleştirdi.

Programa Kur’an-ı Kerim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saeed Salman Gadalla, Kur’an-ı Kerim Üniversitesi Diller Fakültesi Dekanı Dr. Wagiealla Gasmalsid Ahmed, TİKA Hartum Ofisi temsilcileri, MUSIAD Başkanı Dr. Ammar Haroun, Sudan’da bulunan STK ile vakıflar ve Sudan halkı geniş katılım gösterdi.

Hartum Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Feyzullah Bahçi, yaptığı açılış konuşmasında Türk milletinin tarihinden bu yana marşlarının olduğunu ve İstiklal Marşı’nın da Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve mücadelesini anlatan bir marş olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki öneminden bahsederek Çanakkale şehitlerini saygıyla andığını söyleyen Bahçi, 15 Temmuz ruhunun da aynı ruh olduğunu söyledi.

Kur’an-ı Kerim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saeed Salman Gadalla ise Türk milleti ile ilgili düşüncelerini paylaşarak birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Gadalla ayrıca Türkiye’yi ve Türkleri temsil eden Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji okutmanlarına teşekkürlerini iletti.

Sudan MUSİAD Başkanı Dr. Ammar Haroun de yaptığı konuşmada tarihteki ortak geçmişimize değinerek Çanakkale Savaşı’nın Sudanlılar için de çok önemli olduğunu, Sudanlı Zenci Musa’nın da bu savaşta şehit düştüğünü söyledi.

Sunumu ve genel koordinasyonunu Arş. Gör. Esra Kirik gerçekleştirdiği programda Türkoloji Okutmanlarından Murat Yatağan, Çanakkale Savaşı’nın Türkiye için önemini anlatırken, Ünal Aldemir de Mehmet Akif’in hayatı, kişiliği, fikir dünyası ve İstiklal Marşı’nın doğuşu hakkında bilgiler verdi. 

Program, Kur’an-ı Kerim Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri tarafından okunan "İstiklal Marşı" ve "Çanakkale Şehitlerine" isimli şiirlerle son buldu.