Hartum’da “Osmanlı Sudan İlişkilerinde Yazılı Kültür” Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Hartum Yunus Emre Enstitüsünde 10 Nisan Pazartesi günü Ömer Koçyiğit’in katılımlarıyla “Osmanlı Sudan İlişkilerinde Yazılı Kültür” isimli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşide Maarif Vakfı temsilcileri, TİKA Hartum Ofisi temsilcileri, Sudan’da bulunan STK ve vakıf temsilcileri, Sudanlı tarihçiler ve öğrenciler hazır bulundu.

Söyleşinin açılışında Hartum Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Feyzullah bir Bahçi konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye-Afrika ilişkilerinin 16. yüzyıla kadar uzandığını ve yapılan bu söyleşinin ortak tarihimize ve yazılı belgelere ışık tutacağını dile getiren Bahçi, tarihte oluşturulmuş Osmanlı-Sudan bağlarının günümüz Türkiye’sinde de devam ettiğini ve buna istinaden Yunus Emre Enstitüsü olarak üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.

Yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde “Osmanlı Sudanında Mehdi İsyanı (1881-1885)” konusunda bitirmiş, Leiden Üniversitesinde Ortadoğu Çalışmaları yapan ve Sudan hakkında araştırma çalışmaları bulunan Ömer Koçyiğit, söyleşide Osmanlı Dönemi’nde Sudan’da yazılı belgeler üzerine bilgiler verdi. Koçyiğit, Osmanlı’nın Sudan’daki hâkimiyeti çok uzun bir dönemi kapsamasa da yazılı kültür ve ilişkilerin çok daha uzun bir sürece dayandığını, bunun Osmanlı Dönemi’nde Türkçeye tercüme edilmiş belgeleri inceleyerek görülebileceğini belirtti. Ömer Koçyiğit konu hakkındaki tespitlerini ikincil literatürün yanında seyahatnameler, arşiv belgeleri ve raporlara dayandırdı.

Koçyiğit söyleşi esnasında Sudanlılar tarafından kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Söyleşi hediye takdimi ve ikramlarla son buldu.