Sudan’da “Somuncu Baba Aşkın Sırrı” Filminin Galası Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Hartum Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğiyle 18 Mayıs 2017 tarihinde Anadolu’nun manevi ikliminin inşasında büyük emeği olan Hamid-i Veli’nin tasavvufi yolculuğunu konu alan “Somuncu Baba Aşkın Sırrı” adlı filmin galası Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığında gerçekleşti.

T.C. Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, 24. Dönem Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Afrika Teknoloji Kenti Müdürü Usame Reis, filmin yönetmeni Kürşat Kızbaz, değerli oyuncular Ali Sürmeli ve Emin Olcay’ın yanı sıra pek çok davetlinin katıldığı gala ülkede büyük yankı uyandırdı.

Açılış konuşmasını yapan YEE Hartum Müdürü Feyzullah Bahçi bu derecede büyük bir organizasyonu ilk defa Hartum’da yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini ifade etti. Türkçe derslerinin yanında kültür- sanat faaliyetlerine verilen önemi vurgulayan Bahçi, aylar önce kurulan bir hayalin gerçekleşmesinden duyduğu heyecan ve mutluluğu dile getirdi.

T.C. Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, filmin değerli yönetmeni ve oyuncularıyla birlikte filmi izleyecek olmanın kendisinde uyandırdığı memnuniyetten bahsetti. Sudan’da Yunus Emre Enstitüsünün açılmasının da kendi hayali olduğunu dile getiren Aydın, bu derece kapsamlı bir kültür sanat organizasyonunda emeği geçen Hartum Yunus Emre Enstitüsü yöneticisi ve çalışanlarına teşekkürlerini sundu.

Somuncu Baba adıyla anılan Hamid-i Veli’nin Anadolu’nun İslamlaşmasında çekirdek vazifesi gördüğünü ve Hacı Bayram Veli başta olmak üzere geçmişimize yön vermiş pek çok değerli şahsiyeti yetiştirdiğini söyleyen Aydın, Hartum Yunus Emre Enstitüsünün gerçekleştirdiği galanın en kapsamlı faaliyeti olduğuna vurgu yapıp bu başlangıcın Sudanlı kardeşlerimizin gönül dünyasında yer edinmek minvalinde çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Filmin yönetmenliğini yapan Kürşat Kızbaz, Sudan’ın “Somuncu Baba Aşkın Sırrı” adlı filmin gösterildiği 34. ülke olduğunu, bir ülkeye gittiklerinde kendilerini pek çok bilinmezliğin beklediğini fakat Sudan’da aynı dine mensup olduğu güzel yürekli insanlar sayesinde hiç yabancılık çekmediğini dile getirdi. Ekibi Sudan’a davet eden ve filme Arapça alt yazıyı kazandıran Hartum Yunus Emre Enstitüsüne de ayrıca teşekkürlerini sundu.

Filmin oyuncularından Emin Olcay “Yeryüzü insanlar için büyük, yürek için küçüktür. Tasavvuf yolunda yıllar öncesinde insanlığa yol gösteren şahıslardan birinin hayatını anlatan bu film, şimdi bize yol gösteriyor ve bizi birbirimize yakınlaştırıyor” şeklinde konuştu. Bir diğer usta oyuncu Ali Sürmeli Sudan’lı ve Türk izleyicileri birlikte görmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, bu sıcak karşılama için Sudan halkına ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ve takdirlerini iletti.

Galanın ana sponsorluğunu yapan Afrika Teknoloji Müdürü Usame Reis, beraber daha çok projelere imza atmak istediklerini söyleyerek, kültür olmadan teknolojinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini ve Yunus Emre Enstitüsünün bu anlamda köprü vazifesi yaptığının altını çizdi.

Gala sonunda filmin yönetmeni ve oyuncularıyla izleyiciler ve davetli basın ekibi arasında soru cevap yapıldı. Program hediye takdimi ve ikramlarla son buldu.