Sudanlı Zenci Musa Hartum’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Osmanlı tarihinin gizli kahramanlarından Sudanlı Musa, Hartum Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikle anıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu’nun teşrifleriyle 29.11.2018 tarihinde gerçekleşen program, TRT tarafından hazırlanan Sudanlı Zenci Musa belgesel gösterimi ile başladı.

Programın açış konuşmasını yapan Büyükelçi Neziroğlu Türkiye ve Sudan’ın ortak kahramanı Sudanlı Zenci Musa’nın hayatının fedakârlıklarla dolu olduğunu ifade etti.

Enstitü çalışanlarından Fadıl Ardi’nin Sudanlı Musa ile ilgili yaptığı sunumun ardından Kuran-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencisi Muhammed Khazin, Sudanlı Musa ile ilgili yazdığı bir şiiri katılımcılarla paylaştı. Sudanlı Musa’nın kahramanlığı ve fedakârlığı ile ilgili hislerini kaleme alan Khazin’in şiiri büyük beğeni topladı.

Sudanlı Zenci Musa Kimdir?

Osmanlı’nın son dönemlerindeki tarihî şahsiyetlerden biri olan Sudanlı Musa, 1880’de Girit’te doğdu. 20 yaşında gönüllü olarak Trablusgarp Savaşı’na katılan Musa, Balkan, Çanakkale ve Birinci Dünya Savaşları’nda yer aldı. Osmanlı ordusunda Teşkilat-ı Mahsusa Başkanı Eşref Bey’in emir eri olarak görev alan ve birçok kahramanlığa imza atan Zenci Musa, İngiliz kuvvetlerine rağmen 300 bin altını Yemen’deki Osmanlı ordusunun komutanı Tevfik Paşa’ya teslim etmeyi de başardı.

Milli Mücadele sırasında Galata Gümrüğü’nde hamal sıfatıyla Anadolu’ya silah ulaştırma görevinde yer alarak büyük hizmetlerde bulunan Sudanlı Zenci Musa, hayatının son yıllarını geçirdiği Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’nde, 1919 yılında vefat etti.